10.9.2015

Draamaopastusta Ylä-Savon museoille

Alueen museot kehittävät asiakaspalveluitaan. Etsimme parhaillaan eri museokohteisiin palvelutuottajia, jotka voisivat tilauksesta toteuttaa ryhmille draamaopastuksia. Ylä-Savon paikallismuseoiden kehittämishanke ja Yhteistyötä teatterista -hanke tarjoavat apua ja neuvontaa draamaopastus-palvelun kehittämiseen.

Yhteistyötarjouspyynnöllä haetaan alueella toimivia tekijöitä, jotka sitoutuvat kehittämään valmiin tai lähes valmiin kokonaisuuden yhteistyössä toimintaa tukevien hankkeiden kanssa, niin että palvelua voi testata museoympäristössä. Palvelun kehittämisessä tulee huomioida se, että tuote suunnataan ryhmille ja sen tulisi toimia tilauksesta.

Ylä-Savon paikallismuseoiden kehittämishankkeen kautta tuetaan museoyhteistyön rakentamisessa sekä materiaalin ja aineiston puolesta. Yhteistyötä teatterista -hanke auttaa palvelun tuotteistamiseen ja markkinointiin liittyvissä osa-alueissa. Yhteistyötä teatterista -hanke auttaa myös palvelun myyntiin liittyvissä kysymyksissä.

Jos sinulla tai yhdistykselläsi on kiinnostusta aloittaa oman draamaopastuksen kehittäminen, ota yhteyttä vapaamuotoisella sähköpostilla
Ylä-Savon paikallismuseoiden kehittämishanke ann-mari.karvinen@eemil.fi
Yhteistyötä teatterista –hanke salla-mari.koistinen@iisalmi.fi

Alla on ideoinnin pohjaksi muutama ehdotus alueen museoista:

- Vieremän kotiseutumuseo on teemaltaan metsätalouteen, savottoihin ja hevosajoneuvoihin keskittynyt. Kohteessa voisi toteuttaa esim. kämppäemännän kierroksen vaikka nokipannukahvien kanssa, hevosmiehen kertomaa tai savotan kympin tarinoita.
- Iisalmen Juhani Ahon museoon suunniteltava draamaopastus voisi perustua sekä kirjailijaan että pappilaan liittyviin henkilöihin: Juhani Aho itse (eri ikäisenä), Ukko Brofeldt, joku palveluskuntaan kuuluva joka voisi kertoa talon tavoista tms.
- Juuri peruskorjauksessa oleva Lapinlahden taidemuseo Halosen taiteilijasuvun tai alueen hahmoineen voisi myös olla melko rikas aineisto ja valmisteluaikaa olisi hyvin. Museo avataan peruskorjauksen valmistuttua noin vuoden kuluttua.
- Talvikaudelle museoiden pihapiirien tapahtumat (esimerkkinä Vieremän Joulun avaus tai Mennään museoon –viikkoon osallistuminen oppimateriaalilla)

Toivomme että alueen teatteritoimijat ja esim. opaskoulutuksen saaneet henkilöt kiinnostuvat draamaopastusten kehittämisestä. Ne monipuolistaisivat merkittävästi museokohteiden matkailupalveluja. Draamaopastuksen tietosisällöistä eri museokohteisiin liittyen lisätietoja saa Ylä-Savon paikallismuseoiden kehittämishankkeelta, ann-mari.karvinen@eemil.fi
Tuotteistamisessa auttaa Yhteistyötä teatterista –hanke: salla-mari.koistinen@iisalmi.fi

LINKKIVINKKEJÄ:
Kirkkokohde: http://www.keuruunmuseo.fi/ryhmille/ryhmille/draamaopastus-taivaallisia-kuvia-ja-kirkkokuria