21.8.2015

Perinne talteen


Museoiden aukiolokausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on hyvä vielä muistella kesän vilkkaimpia päiviä: Pielaveden Kotiseutumuseolla vaalittiin perinteitä lauantaina 25.7. aurinkoisessa säässä.

Toista kertaa järjestetty perinneruokapäivä veti kirjaimellisesti tuvan täyteen kävijöitä. Mukavaa lämminhenkistä tunnelmaa tapahtumaan loi Arto Toppisen haitarimusiikki, ja paikalle oli saapunut niin lapsiperheitä kuin vanhempaakin väkeä. Rannankylän ja Säviän Martat olivat valmistaneet savolaisia perinneherkkuja patakukkoa, pottuvelliä ja marjakiisseliä 126 hengelle. Herkullinen ruoka teki kauppansa niin hyvin, että mitään ei jäänyt myymättä. Myyjäispöydästä sai ostaa kotiinviemisiksi ruisleipää, rieskaa ja mustikkapiirakkaa.

-Aloitimme lauantaiaamuna kello viideltä ruuanlaiton Monitaitosten keittiössä. Patakukko oli valmiina kymmeneltä, ja tapahtuma alkoi 11, joten ruuat olivat uunituoreita, kertoo Rannankylän Marttojen Marjatta Luomi. Marjatta kehuu Monitaitosten hyviä keittiötiloja. –Ilman kunnollisia tiloja ei näin suurta ruokamäärää olisi saatu tehtyä. Monitaitosilla meitä odotti muutenkin hyvin lämmin vastaanotto.

Tällä kertaa perinneruokapäivässä pääsi syömisen lisäksi seuraamaan työnäytöksiä. Tuohi- ja päretaiteilijat Aila Repo ja Simo Lappi olivat hyvillään, kun kävijöitä riitti. – Paljon oli töistämme kiinnostuneita, ja ihmiset tulivat kyselemään ja seuraamaan, miten tämä käytännössä tapahtuu, Simo Lappi kertoo. – Ihmiset muistelivat entistä aikaa. Tuohi ja päretyöt herättävät ihmisissä paljon muistoja vanhasta ajasta, sanoi Aila Repo.

Urpo Tolonen ja Osmo Luomi valmistivat saunavastoja myytäväksi perinteisin menetelmin. –Kaikki meni kaupaksi mitä tehtiin, oikein onnistunut tapahtuma kaikin puolin, Osmo ja Urpo totesivat. –Saunavastat ovat myös mökkiläisille tärkeä perinne, jota halutaan vaalia, jatkoi Urpo.

Pakan tilalta oli tuotu ihasteltavaksi lammas ja sen kaksi pientä karitsaa, jotka saivatkin yllin kyllin rapsutuksia ja ihastelua osakseen. –Otimme mukaan juuri tämän lampaan, koska se ei kyllästy koskaan rapsutuksiin. Se seisoo siinä vaikka koko päivän, niin kauan kun hoitajia riittää, naurahtaa Pakan tilan Anu Turunen. Pakan tila järjesti myös talutusratsastusta lapsille. Mukana oli Hovimäki tv-ohjelmassakin nähty yli 30-vuotias Heta-hevonen, ja 13-vuotias Fanta-poni. –Lähdemme mielellämme mukaan erilaisiin tapahtumiin, koska juuri tällaisissa tapahtumissa monet lapset saavat ensikosketuksensa hevosiin. 

Kuvia päivästä löytyy täältä: https://www.facebook.com/pages/Pielaveden-kotiseutumuseo/382091541903199

Laura Anttonen