6.8.2015

Monikäyttöinen museo - tapahtumat Kiuruveden kotiseutumuseossa


Kotiseutumuseot ovat avoinna vain kesäisin ja ne rakentuvat näyttelyiden varaan, joissa esineellisen kulttuurin, niihin liittyvien tarinoiden, kuvien ja historian välityksellä kerrotaan elämästä ennenvanhaan. Mutta tätä normaalia museon arkea on tärkeä välillä myös piristää erilaisten tapahtumien avulla. Ne houkuttelevat museoon lisää kävijöitä, mainostavat museota ja ennen kaikkea mahdollistavat sellaisen kansanperinteen esille tuomisen, mitä ei normaalisti museoissa näe. Kiuruveden kotiseutumuseolla on tänä kesänä järjestetty avajaisten lisäksi lastenpäivä, kotiseutujuhlat sekä konsertti.


Avajaisissa tehtiin varpuvispilöitä.

Avajaisiin on pyydetty aina jokin yhdistys myymään kahvia ja lettuja. Martat, 4H-kerho sekä kyläyhdistykset, kuten Korpimäki-Ohenmäki kyläyhdistys tänä vuonna, ovat hyviä vaihtoehtoja tähän. Lisäksi avajaisissa on ollut 2-3 työnäytöstä, joita myös museovieraat ovat päässeet kokeilemaan. Tänä vuonna oli varpuvispilän tekoa sekä nypläystä. Edellisinä vuosina on ollut mm. saunavastan, ongen, pirta- ja lautanauhan tekoa sekä rukilla kehruuta. Perinnetöiden taitajia voi löytää kysymällä esimerkiksi Kotiseutuyhdistykseltä ja Kansalaisopistolta.

Lastenpäivän pieneläinpihassa olivat kilit Mopo ja Mini.


Perinnepihan ruoho maistui oikein hyvin pieneläinpihan lampaille.

Suosituimpia tapahtumiamme ovat olleet lastenpäivät. Tänä vuonna yhteistyökumppanimme Talli Taitavat Kaviot tuli pitämään ponitalutuksen lisäksi myös pieneläinpihaa. Tarjolla oli myös pientä purtavaa kuten mehua ja keksejä. Lisäksi lastenpäiviin on aina kuulunut jokin askartelu. Tänä vuonna Arkkitehtuuri- ja Ympäristökulttuurikoulu LASTU piti työpajaa, jossa tehtiin eräänlaista kudontaa.


Lastu piti kudontatyöpajaa.

Joka kesä museolla järjestetään joko teatteri tai konsertti. Kolme vuotta sitten museolla oli kantelekonsertti. Kahtena edellisenä vuonna on ollut koko perheen teatteri. Tänä vuonna oli vuorossa kovasti toivottu kansanmusiikkikonsertti. Hyvä Trio –yhtye piti museolla interaktiivisen Kalevalainen Ensiapulaukku – konsertin, joka sai museon tupaten täyteen kuuntelijoita. Hyvä paikka etsiä kansanmusiikin esiintyjiä on kansanmusiikki.fi tai Sibelius-Akatemian ohjelmatoimista ohjelmaprimo.fi –nettisivut.

Hyvä Trio ja Kalevalainen Ensiapulaukku

Useimmiten kotiseutumuseoihin kuuluu hienot piha-alueet, joita kannattaa ehdottomasti käyttää erilaisiin tapahtumiin. Kiuruveden kotiseutumuseoon kuuluu Hyvärilän perinnepiha, jossa on pidetty mm. teattereita sekä juhlia kuten yhteistyökumppani teatteri Hulluviiman 20-vuotisjuhlat sekä Kotiseutuyhdistyksen järjestämät jokavuotuiset kotiseutujuhlat.

Uutuutena museolla järjestettiin tänä kesänä keskiviikkoisin satutunti, mikä osoittautui todella suosituksi. Satutunnilla luettiin teemaan sopivaa Koiramäki – kirjaa. Museon käyttökokoelma tuli todella hyvään käyttöön, sillä sadun jälkeen tarkasteltiin lasten kanssa joitakin sadussa olleita esineitä, joita pääsi myös itse katsomaan ja kokeilemaan. Eräällä kerralla vieraaksi tuli Koiramäen isäntä (teatterilainen Hulluviimasta) näyttämään viikatteen liippaamista ja heinäharavan korjaamista, toisella kertaa lapset pääsivät kutomaan kangaspuilla. Lapset pääsivät myös kertomaan ajatuksiaan satuun ja esineisiin liittyen.

Tapahtumien järjestäminen on palkitsevaa ja antoisaa. Tapahtumia voi aina kehittää ja rohkeasti keksiä erilaisia tapahtumia ja kokeilla minkälaisen vastaanoton ne saavat. Kuitenkin museon omat puitteet on otettava huomioon, sillä kaikki tapahtumat eivät välttämättä onnistu tai sovi tietyille museoille. Otamme myös mielellään vastaan toiveita ja kehitysideoita tapahtumiin liittyen.

Antoisaa ja toivottavasti myös lämpimämpää loppukesää toivottaa

Kiuruveden Kotiseutumuseo, museonhoitaja Jenna Ruotsalainen alias ”Koiramäki-täti”