18.6.2015

Yhteisöllisyys, luovuus ja kulttuuri tekevät hyvää myös ikäihmisille

Ylä-Savon paikallismuseoiden kehittämishanke järjesti 16.6.2015 esittelytilaisuuden vanhustyön viriketoiminnasta yhteistyössä Kansalaisfoorumin ja  Hyvinvointia ja elinvoimaa ikäihmisille - Ylä-Savon aluetaitelija -hankkeen kanssa. Tilaisuuteen osallistui 21 henkilöä Ylä-Savon eri vanhustyön yksiköistä ja nuorisoseurasta. Yhteisenä kantavana teemana tilaisuudessa oli se, kuinka yhteisöllisyys, luovuus ja kulttuuri tukevat ikäihmisten hyvinvointia.


Ylä-Savon museoamanuenssi esitteli tilaisuudessa Muistelusalkkua, joka on ikäihmiselle suunnattu viriketoimintaan sopiva aineistopaketti. Salkku sopii erityisesti yhteisten muistelutuokioiden pitämiseen. Yhdessä muistelu voimauttaa sekä lisää psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Lisäksi muistelun kautta on mahdollista jäsentää oma elämäänsä. Muistelusalkku on lainattavissa Ylä-Savon kirjastoista.Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelija Kauko Salonen esitteli Voimaa muistoista - Luovan muistelutyön oppimisohjelmaa, joka on käytännöllinen, yhteisöllinen ja voimaannuttava luovan muistelutyön kokonaisuus. Oppimisohjelma on tarkoitettu esimerkiksi toimintaryhmien ohjaajille, jotka voivat toteuttaa ohjelmaa ryhmässä. Myös Kauko korosti yhdessä tehdyn muistelun hyviä vaikutuksia. Muistelun kautta myös eri ikäpolvet voivat kohdata toisensa. Voimaa muistoista -oppimisohjelmakoulutus on mahdollista järjestää kiinnostuneille Ylä-Savossa.  

                                                  


Ylä-Savon aluetaitelija Leena Mulari kertoi tilaisuudessa omasta työstään. Hyvinvointia ja elinvoimaa ikäihmisille - Ylä-Savon aluetaitelija -hanke toimii Vieremän, Keiteleen, Kiuruveden, Lapinlahden, Iisalmen ja Sonkajärven alueella 2.2. - 31.12.2015. Aluetaiteilija tuottaa taidetoimintaa ikäihmisille, jotka eivät ole aktiivisen kulttuuritoiminnan piirissä. Leena on toteuttanut alueen vanhustyön yksiköissä esimerkiksi yhteisötaideprojekteja ja muotokuvamaalauksia. Myös kotona asuvat vanhukset ovat päässeet Leenan kanssa tekemään taidetta. Leena piti tilaisuuden lopulla myös toiminnallisen osuuden, jossa tilaisuuteen osallistuneet pääsivät jakamaan omia kesämuistojaan- ja toiveitaan. Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistujille!