8.5.2015

Kotiseutuliiton kysely paikallismuseotoimijoille

Kotiseutuliiton Kotiseutumuseoiden helmet -hanke kartoittaa paikallismuseotoimijoiden suhtautumista kulttuurimatkailuun. Ohessa tiedote asiasta.


Hei paikallismuseotoimija,

Kotiseutuliitto pyytää sinulta apua: vastaa kyselyymme 31.5. mennessä!

Suomen Kotiseutuliitto on paikallisuuden puolestapuhuja ja kotiseututyön tukija. Museotoiminta on tärkeä kotiseututyön muoto. Kotiseutuliitto aloitti vuonna 2015 Kotiseutumuseoiden helmet -hankkeen, jossa vahvistetaan paikallismuseoiden edellytyksiä toimia matkailukohteena.

Paikallismuseot ovat pääosin ei-ammatillisesti hoidettuja museoita, kuten kotiseutumuseoita ja paikallisia erikoismuseoita, joita ylläpitää yhdistys, säätiö tai kunta. Näissä museoissa arvokasta vapaaehtoistyötä tekee vuosittain 10 000 ihmistä ja ilman näitä ihmisiä museoita ei olisi olemassa. Jokainen paikallismuseo on helmi sen omalle kotiseudulle ja toimijoille. Joillekin kotiseutumuseoille matkailukohteena toimiminen on innostava tapa kehittää museon toimintaa ja kertoa alueen tarinaa uusille kohderyhmille. Miten aloitetaan onnistunut yhteismarkkinointi, paikallisen perinteen tuotteistaminen, uusi tapa saada kesäasukkaat museoon, tai kansainvälisten vieraiden huomioiminen? Yhdessä paikallismuseotyöryhmän, maakuntamuseotutkijoiden ja matkailutoimijoiden kanssa löydämme museoiden hyviä matkailuun liittyviä toimintamalleja. Muutamat paikalliset onnistumiset voidaan laajentaa valtakunnallisiksi esimerkeiksi koko paikallismuseokentälle.

Tällä kyselyllä kartoitamme, mitä museoiden vapaaehtoistyöntekijät ja muut paikallismuseotoimijat ajattelevat kulttuurimatkailusta.
On myös lukuisia muita asioita, joihin vapaaehtoiset voivat paneutua ja jotka innostavat heitä. Ne ovat kaikki yhtä arvokkaita. Tähän kyselyyn toivomme vastauksia erityisesti sellaisista museoista, joita matkailjoiden houkutteleminen ja palveleminen kiinnostaa. Haluamme myös tietää, jos matkailu ei ole museolle lainkaan ajankohtaista tai jos jokin estää panostamasta siihen, vaikka kiinnostusta ja mahdollisuuksia olisi.
Toivomme saavamme vastauksia laajalti sekä jäseniltämme, että muilta paikallismuseotoimijoita. Kiitos jos voit käyttää hetken vastaamiseen! Aikaa kuluu arviolta 15-30 minuuttia.

Jos linkki ei toimi, kokeile kopioida tämä osoite selaimen osoitekenttään: www.kotiseutuliitto.fi/museokysely


Lisäksi otamme mieluusti vastaan kuvia paikallismuseoista. Jos sinulla on teidän museostanne valokuvia, joita haluaisit lahjoittaa Kotiseutuliitolle, lähetä ne sähköisesti osoitteeseen sini.hirvonen@kotiseutuliitto.fi.


Jos sinulla on kysyttävää hankkeesta tai lomakkeen täyttämisestä, autan mielelläni.
Ystävällisin terveisin,

Sini Hirvonen
Koordinaattori
Kotiseutumuseoiden helmet –hanke
puh. 045 6140 464

SUOMEN KOTISEUTULIITTO
Kalevankatu 13 A 5, 00100 Helsinki