1.9.2014

Ovet sulkeutuvat, työntohina jatkuu

Samalla kun syksy sateineen on saapunut, ovat paikallismuseot sulkeneet ovensa ja päättäneet kesäkautensa. Reippaat kesätyöntekijät ja ahkerat museonhoitajat ovat päässeet ansaituilleen lomilleen (tai pikemminkin koulunpenkille ja opintojen pariin). Museot on siivottu perusteellisesti ja laitettu talviteloille. Herkimmät museoesineet on pakattu ja siirretty talveksi turvaan. Onpa saatettu museorakennusten nurkkiin laittaa pari loukkuakin ei-toivottujen kuokkavieraiden varalle.

Museorakennukset vaipuvat siis hiljalleen talviunille, mutta työ kulissien takana jatkuu. Tämä saattaakin unohtua matti meikäläisiltä, joka yhdistävät museotoiminnan näyttelyihin ja avoinna oleviin rakennuksiin. Museotyö on kuitenkin hyvin paljon muutakin; kokoelmat tarvitsevat hoitoa ja järjestelyä, museotoiminta suunnittelua, eivätkä uudet näyttelytkään synny itsestään. Museotoiminta on siis kaiken kaikkiaan suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä. 

Syksyn tullen museotädit-ja sedät voivat siis hieman henkäistä, mutta vain hetkeksi. Katse on suunnattava hyvissä ajoin jo seuraavan kauteen. Kesän onnistumiset ja epäonnistumiset punnitaan ja mietitään, miten ensi kesänä toimitaan. Toteutetaanko uusia näyttelyitä, lisätäänkö tapahtumia, keskitytäänkö kokoelmatyöhön vai kaipaavatko rakennukset kunnostamista? Iltojen hämärtyessä ja syyssateen ropistessa täytellään myös mahdollisesti blanketteja ja anotaan avustusta ensi kesän toimintaa varten.

Myös Ylä-Savon paikallismuseoiden kehittämishanke jatkaa työtänsä. Kokoelmapoliittista ohjelmaa valmistellaan parhaillaan. Myös museopedagogiikkaan on tulossa uusia tuulia niin museosalkkujen kuin työpajojen muodossa. Aikoopa Ylä-Savon museoamanuenssi poistua hetkeksi Savon sydänmailta tuonne isolle kirkolle kuulemaan Museoalan teemapäivien antia. Päivien teemana on ”Museot ja yhteisöt”, mikä sopii hankkeen sisältöön kuin nenä päähän.

Työntouhu museoiden ja kulttuuriperinnön säilyttämisen parissa siis jatkuu eikä kenenkään tarvitse huolestua, että museot jäisivät syksyn ja talven ajaksi täysin unholaan!